1. REE.nl
  2. Nieuws
  3. Ondernemer, Begrijp de Energiebesparingsplicht en de Rapportageplicht

Ondernemer, Begrijp de Energiebesparingsplicht en de Rapportageplicht

16 okt 2023 | Nieuws

Het klinkt misschien ingewikkeld, maar de energiebesparingsplicht bestaat uit verschillende verplichtingen, namelijk de informatieplicht, onderzoeksplicht en EED-auditplicht. Maar maak je geen zorgen; zodra je verder leest, wordt het al snel duidelijk welke verplichtingen van toepassing zijn op jouw bedrijf. Begrijp wat mogelijk is en wat noodzakelijk is.

Heb jij de Energiebesparingsplicht?

Als jouw bedrijf op locatie meer dan 50.000 kWh elektriciteit of meer dan 25.000 m³ aardgas (of het equivalent daarvan) verbruikt, val je onder de energiebesparingsplicht. Dit betekent dat je alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder moet uitvoeren.

Gelukkig heeft de overheid de Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML) opgesteld om je te begeleiden.

Terugverdienen binnen 5 jaar

De Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing (EML) bevatten energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. De EML is onderverdeeld in drie categorieën: Gebouwen, Faciliteiten en Processen. Je kunt zelf bepalen welke categorieën relevant zijn voor jouw situatie op locatie. De categorieën voor Gebouwen zijn van toepassing op elke organisatie. Het beoordelen en implementeren van maatregelen uit de EML helpt je aan de energiebesparingsplicht te voldoen.

Ben je verplicht tot de Informatieplicht?

De Informatieplicht vereist dat elke organisatie met een elektriciteitsverbruik van minstens 50.000 kWh en/of een gasverbruik van 25.000 m³ om de vier jaar een rapportage maakt over de uitgevoerde energiebesparende maatregelen. De maatregelen voor de Informatieplicht zijn specifiek gebonden aan het gebouw en de activiteiten.

Nieuw: Onderzoeksplicht

Deze recente rapportageverplichting is van toepassing op energie-intensieve bedrijven met jaarlijks een elektriciteitsverbruik vanaf 10 miljoen kWh of 170.000 m³ aardgas (equivalent). Naast het melden van energiebesparende maatregelen (EML) moeten ook CO2-reducerende maatregelen worden gerapporteerd. De maatregelen voor de Onderzoeksplicht zijn uitsluitend gebonden aan de bedrijfsactiviteiten.

Voor grote ondernemingen: EED-auditplicht

De Europese Energy Efficiency Directive (EED) stelt de EED-auditplicht in voor grote organisaties met minstens 250 fulltime werknemers (FTE) of een omzet van minstens 50 miljoen euro en een balanstotaal van minstens 43 miljoen euro. Kleine en middelgrote bedrijven vallen niet onder deze verplichting. Grote organisaties die wel aan deze criteria voldoen, moeten elke vier jaar onderzoeken welke kosteneffectieve energiebesparende maatregelen ze kunnen uitvoeren op het gebied van gebouwen, processen en zakelijk vervoer.

Heb jij vragen voor jou onderneming, neem dan contact op met REE voor een vrijblijvend gesprek.

Showcase

Heb jij een goed voorbeeld op het gebied van energiebesparing in jouw bedrijf en wil je het als showcase hier laten zien? Neem dan contact met ons op.