1. REE.nl
  2. Nieuws
  3. Netbeheerders in gesprek met ondernemers uit o.a. Gelderland over energiecongestie

Netbeheerders in gesprek met ondernemers uit o.a. Gelderland over energiecongestie

10 jun 2023 | Nieuws

Tennet heeft op 9 Juni 2023 een bericht gepubliceerd met de titel: “Netbeheerders doen dringend beroep op bedrijfsleven in Flevoland, Gelderland en Utrecht voor flexibeler elektriciteitsverbruik” waar ze verder in gaan over hun oplossingen mbt de energiecongestie.

Elektriciteitsnetwerk op slot in Gelderland

De overheden werken samen met netbeheerders TenneT, Liander en Stedin om alle bedrijven in o.a. de provincie Gelderland te benaderen om gezamenlijk de noodzakelijke ruimte te creëren op het volle elektriciteitsnetwerk.  Delen van de provincies gaan ‘op slot’ (ook wel bekend als energiecongestie) en de netbeheerders geven aan dat wanneer niet meer bedrijven zich melden voor het aanbieden van ‘flexibel elektriciteitsvermogen’ dit niet snel zal veranderen. Energiecongestie: Een elektriciteitsnetwerk wat ‘op slot’ gaat heeft mogelijk op de lange termijn ook effect op niet alleen de ondernemers maar ook de kleinverbruikers (huishoudens).

Spitsmijden

De netbeheerders zetten in op ‘spitsmijden’ ; het verminderen van het elektriciteitsverbruik op piekmomenten. Hierdoor ontstaat er ruimte in de capaciteit van het energienetwerk en kunnen hierdoor netbeheerders een gedeelte van de ondernemers die op de wachtlijst staan weer aansluiten. De problemen van energiecongestie zijn namelijk niet altijd aanwezig maar alleen op bepaalde momenten per jaar op bepaalde tijden, namelijk tijdens de energie spits.

Voor meerdere regio’s zoals Gelderland, Flevopolder en Utrecht is dit meestal tussen 07:00-09:00 en tussen 16:00 en 20:00.

De netbeheerders en overheden doen op dit moment onderzoek welke bedrijven interesse hebben en de mogelijkheden hebben om hun elektriciteitsverbruik flexibel in te zetten.  Resultaten worden eind van de zomer verwacht.

Hulp voor ondernemers

Heb jij energie vraagstukken met betrekking tot jou onderneming neem dan contact op met ons, wij kunnen je helpen met je energie vraagstukken, inschakelen van energie-experts, aanvragen van financieren, voorkomen of verhelpen van netcongestie en meer. Stuur een email naar info@ree.nl of bel ons direct via 06-45553019

Lees het volledige bericht van TenneT hier. 

Showcase

Heb jij een goed voorbeeld op het gebied van energiebesparing in jouw bedrijf en wil je het als showcase hier laten zien? Neem dan contact met ons op.