1. REE.nl
  2. Nieuws
  3. Eerste Hulp bij Netcongestie voor Gelders Bedrijfsleven

Eerste Hulp bij Netcongestie voor Gelders Bedrijfsleven

16 May 2024 | Nieuws

Het Gelderse bedrijfsleven krijgt met de lancering van de handreiking “Eerste hulp bij netcongestie” een krachtige steun in de rug. Dit initiatief verbetert niet alleen de energiehuishouding van ondernemers, maar draagt ook bij aan een duurzamere toekomst. De Gelderse gedeputeerden Ans Mol en Helga Witjes namen, samen met onze voorzitter Marcel Hielkema en ondernemer Jan Ros, deze handreiking in ontvangst. Ontwikkeld door de provincie Gelderland en het Gelders Energieakkoord (GEA) in nauwe samenwerking met VNO-NCW Midden, MKB Nederland, PVB Nederland en circa 40 experts, biedt dit document concrete ideeën en maatregelen voor ondernemers om de impact van transportschaarste van elektriciteit voor hun bedrijf te verminderen.

Marcel Hielkema, voorzitter VNO-NCW Midden, benadrukt het belang van deze samenwerking: “Dit initiatief biedt ondernemers perspectief op verdere groei en verduurzaming van hun bedrijf. We zijn verheugd om hieraan bij te dragen en te laten zien wat er wél mogelijk is in een constructieve samenwerking. Iets waar we al veel langer voor pleiten.”Onze voorzitter Marcel Hielkema benadrukt het belang van deze samenwerking: “Dit initiatief biedt ondernemers perspectief op verdere groei en verduurzaming van hun bedrijf. We zijn verheugd om hieraan bij te dragen en te laten zien wat er wél mogelijk is in een constructieve samenwerking. Iets waar we al veel langer voor pleiten.”

Uitdagingen door Netcongestie

De verstopping op het elektriciteitsnet zorgt voor grote uitdagingen, vooral voor ondernemers. Omdat de netverzwaring nog jaren op zich laat wachten, is het voor hen belangrijk om te weten wat ze ondertussen zelf kunnen doen. Daarom maakte een groep van experts, samen met een aantal Gelderse organisaties, een praktische handreiking voor ondernemers vol tips over wat je zelf kunt doen.

Op 13 mei namen de Gelderse gedeputeerden Ans Mol (klimaat en energie) en Helga Witjes (economie), samen met VNO-NCW Midden voorzitter Marcel Hielkema en Gelders ondernemer Jan Ros, de handreiking in ontvangst. Met deze handreiking kunnen ondernemers zelf de impact van de transportschaarste van elektriciteit voor hun bedrijf verminderen. De handreiking biedt ideeën en maatregelen hoe ze hun energiehuishouding tóch (grotendeels) voor elkaar kunnen krijgen.

Je kunt als bedrijf je eigen maatregelen nemen, maar soms levert samenwerking met andere bedrijven nog meer op. Individueel kun je bijvoorbeeld zelf meer energie gaan opwekken, een energie-managementsysteem aanschaffen, restwarmte gebruiken of energie tijdelijk opslaan in een batterij. In samenwerking kun je denken aan een gezamenlijke aansluiting, een gezamenlijk energiesysteem of aan directe aansluiting op een zon- of windpark.

Praktische Handreiking en Inspirerende Voorbeelden

Gedeputeerden Ans Mol en Helga Witjes zijn blij met de handreiking: “Met deze handreiking laten we in Gelderland zien wat er wél kan. We begrijpen de zorgen van het Gelderse bedrijfsleven. We werken en bouwen aan het energiesysteem van de toekomst, maar tegelijk moeten we de (energie)oplossingen vinden voor de problemen van vandaag.”

Samenwerking met 40 Experts

Aanleiding voor dit initiatief is de boodschap van de netbeheerders Tennet en Liander dat het elektriciteitsnet voorlopig op slot zit. Ondernemers voelen zich daardoor geremd in de groei, ontwikkeling en verduurzaming van hun bedrijf. Om de weg vooruit te vinden, helpen oplossingen die ze zelf in de hand hebben. Deze gereedschapskist schetst maatregelen ‘achter de meter’. De handreiking is ontwikkeld op initiatief van de provincie Gelderland en het Gelders Energieakkoord (GEA) in samenwerking met VNO-NCW Midden, MKB Nederland, PVB Nederland en ongeveer veertig experts.

La Coquerie als Inspiratiebron

Maaltijdbereider La Coquerie in Arnhem nam al eerder het heft in handen en bedacht zelf innovatieve oplossingen. Met een groei van 30% per jaar was wachten geen optie. Zo kreeg het dak zonnepanelen, kwam er een solar carport en verschenen er grote batterijen. Ook installeerde het bedrijf een energie-managementsysteem om de pieken te reguleren. Het inspirerende voorbeeld van La Coquerie en de handreiking maken het andere ondernemers gemakkelijker. Jan Ros: “Als ik deze handreiking eerder had gehad, dan had ik minder leergeld betaald. Ik weet daarom zeker dat andere ondernemers er veel aan hebben.”

De handreiking “Eerste hulp bij netcongestie” biedt een waardevol instrument voor het Gelderse bedrijfsleven om te navigeren door de uitdagingen van het huidige elektriciteitsnet. Met concrete oplossingen en inspirerende voorbeelden kunnen ondernemers stappen zetten richting een duurzamere en efficiëntere energiehuishouding.

Download de Eerste hulp bij netcongestie handreiking

Lancering van onze maandelijkse LinkedIn-update!

Vanaf deze maand hebben we een nieuwe nieuwsbrief in het leven geroepen om elke maand jou en andere ondernemers te informeren over welke projecten en initiatieven we hebben lopen in onze mooie regio. In de januari 2024-editie van deze maandelijkse LinkedIn-nieuwsbrief...

Bijeenkomst voor energieadviseurs in Tiel. REE was er bij!

Op 17 november organiseerde VNO-NCW Midden en DEB.nl in Tiel een lunchbijeenkomst voor energieadviseurs, op de locatie van S-TEC. Martin Kloet opende de bijeenkomst, verwelkomde de aanwezigen en presenteerde het programma. DEB.nl, het platform voor Duurzaam Energie...

Alle ins en outs van informatieplicht energiebesparing

Ontdek wat mogelijk is en wat essentieel is om moeiteloos te voldoen aan de informatieplicht energiebesparing. Na slechts een half uur ben je op de hoogte van de eenvoudige stappen die je kunt nemen. REE werkt samen met het landelijke platform DEB en informeren je...