Wat is de Onderzoeksplicht? #
De onderzoeksplicht verplicht ondernemers om eens in de vier jaar onderzoek te doen naar mogelijkheden voor energiebesparing en CO₂-reductie. De resultaten van dit onderzoek moeten gerapporteerd worden aan de overheid. Je rapporteert de voortgang van het eerder opgestelde uitvoeringsplan én stelt een nieuw plan op voor de komende vier jaar.
Hoe weet je of de Onderzoeksplicht op jouw bedrijf van toepassing is? #
De onderzoeksplicht geldt voor bedrijven die per locatie meer dan 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 m³ aardgas(of een equivalent zoals stadsverwarming) verbruiken. Het verbruik wordt per locatie van de onderneming bekeken.
Wat valt onder de Onderzoeksplicht? #
De onderzoeksplicht richt zich specifiek op activiteitgebonden maatregelen binnen de categorieën Faciliteiten en Processen van de Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML). Dit betreft maatregelen die van invloed zijn op het energieverbruik van processen en faciliteiten binnen je onderneming.
Gebouwgebonden maatregelen, zoals isolatie of verlichting, vallen onder de informatieplicht energiebesparing en niet onder de onderzoeksplicht.
Samenwerking met DEB.nl en REE #
Om ondernemers te helpen bij het voldoen aan de onderzoeksplicht, werkt DEB.nl nauw samen met de landelijke collega’s van REE. Dit partnerschap zorgt ervoor dat je optimaal ondersteund wordt bij het doorlopen van de stappen die nodig zijn om te voldoen aan de energiebesparings- en onderzoeksplichten. Samen zorgen DEB.nl en REE ervoor dat je eenvoudig toegang hebt tot de benodigde tools en informatie om de juiste maatregelen te treffen.
Waaruit bestaat de Rapportage? #
De rapportage bevat:
- Huidige status van het uitvoeringsplan: Een overzicht van welke energiebesparende maatregelen al zijn uitgevoerd op basis van de vorige rapportage.
- Nieuw actieplan: Een plan voor de komende vier jaar, gebaseerd op de erkende maatregelen uit de EML.
- Activiteitgebonden maatregelen: De maatregelen gericht op processen en faciliteiten die energieverbruik beïnvloeden.
Met DEB.nl, ondersteund door REE, kun je stap voor stap de erkende maatregelenlijst beoordelen en je rapportage eenvoudig samenstellen. Na voltooiing kun je deze direct indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Wat als je de Deadline hebt gemist? #
Het is belangrijk om te weten dat als je de deadline voor de onderzoeksplicht hebt gemist, je nog steeds kunt en moet rapporteren. De omgevingsdiensten gaan vanaf 1 januari 2024 handhaven, dus zorg ervoor dat je jouw rapportage zo snel mogelijk indient.
Hulpmiddelen: DEB.nl, REE en Subsidies #
Via DEB.nl, in samenwerking met REE, krijg je de juiste begeleiding om te voldoen aan de onderzoeksplicht. Het platform biedt je ondersteuning bij:
- Het doorlopen van de erkende maatregelenlijst energiebesparing (EML).
- Het opstellen van een rapportage die voldoet aan de onderzoeksplicht.
- Het indienen van de rapportage bij de RVO.
Daarnaast zijn er verschillende subsidies beschikbaar om de investeringen te financieren die voortkomen uit de onderzoeksplicht. Een belangrijke regeling is de Energie-investeringsaftrek (EIA), waarmee je 45,5% van de investeringskosten voor energiebesparende maatregelen kunt aftrekken van je fiscale winst, bovenop de gebruikelijke afschrijving.
Conclusie #
De onderzoeksplicht is bedoeld om grote energieverbruikers te stimuleren hun energieverbruik te verminderen en regelmatig onderzoek te doen naar nieuwe mogelijkheden. Met de samenwerking tussen DEB.nl en de landelijke collega’s van REE, kun je eenvoudig voldoen aan de verplichtingen en worden kostenbesparende maatregelen overzichtelijk gepresenteerd. Subsidies zoals de EIA helpen bij het financieren van de noodzakelijke investeringen.
Aan de slag #
Valt jouw bedrijf onder de onderzoeksplicht? Zorg er dan voor dat je tijdig actie onderneemt. Via DEB.nl en REE kun je eenvoudig de juiste maatregelen beoordelen en je rapportage indienen bij de RVO.
Bezoek DEB.nl voor meer informatie en om direct aan de slag te gaan.